Segling med sundwind 27 av -87 årsmodell

admin | 20 juli, 2009 | No Comments »

dsc00762_small.jpgHar tänkt berätta om kappseglandet med min Sunwind 27:a och lite om skötseln. Den är av 1987 årsmodell, alltså med ”riktig överbyggnad. Kappseglingsresultaten är. Vid frisk vind gärna över 9-12m/sek. eller mer, seglar båten helt klart över sitt lystal. och att vinna i dessa förhållanden händer. Speciellt i hård slör-undanvind med fulla dukar går hon som tåget. farten pendlar mellan 6,5-8.5 knop eller mer, utan pendlingstendenser. Med 110% fock går hon betydligt högre i vind än med genua.Samtidigt som avdriften, krängningen är mindre. På kryss i vindar kring 10-15m/sek.orevad verkar den trivas extra bra.

Har monterat en storskotsbalk över HELA sittbrunnen med kullagrad levang flitigt använd. Jämfört med den gamla, gör denna att krängningen minskar ca 15 grader eller mer i byarna. Obs, denna 27:a haren helt annan sittbrunn än föregångaren, bl.a. inget bridgedäck.

I lättvind under 2-5m/sek. skulle det absolut behövas en större genua. Nya Sunwind 280 som byggs i Schweitz, har man ökat storen med ca 3m2 och genuan med ca 4,5, samt spinnackern från 37 till ca 60 m2. Det skulle 27.an också må bra av att få större segelyta. Lovgirigheten nu, är trots, att jag lutat masten rejält bakåt för att få mera tryck i rodret inte tillräcklig.

Nu nåt om teaken på båten. Har tagit ren, rorkult, durkarna i sittbrunnen, även de i ruffen, tackräckena m.m.. För att behålla den vackra nyansen, har jag lagt på Impreg 1 tills träet inte sög in oljan längre, ca 15 ggr.påfördes. Sedan torkade alltsammans i 3 dgr. och sedan följde våtslipning med nr 400 och de två sista omgångarna med 800 vattenslippapper. Impreg nr 2 lades på med 5 lager första året, sen har ytterligare 2 lager påförts. Resultat: Teaken helt opåverkad efter tre säsonger. Glansen har bibehållits, ävenpå durkarna i sittbrunnen. De är indränkta även underifrån, självklart. Vid våtslipningen använde jag mineralterpentin. Rentorkning med thinner.

För att få upp finishen på skrovet, cleanade jag det först.Sedan maskinpolering med en ordentlig polermaskin med fårskinnsskiva. Tog 2 dagar, mycket tungt arbete, men resultatet vart mycket bra. Efter två säsonger är ytfinishen opåverkad. Använde Mc-Guireno 10 som kostade endast 30 euro, och räcker säkert till minst -3-ggr. till. Sedan ett lager vax.

De flesta sunwindare har vattenlinjen tejpad, och på Xandra så var den ofräsch. Inför -08 års säsong sprutmålades en ny vattenlinje med tvåkomponentsfärg av märket DuPont. Samma skall ske med ruffsidornas trötta tapedekor.

Är mycket nöjd med båten som känns otroligt trygg och dessutom är väldigt rymlig för sin storlek. En positiv grej är, att när jag köpte båten, hade den ett gennakerpeke monterat. Det är är mycket bättre nu att ta sig ombord, eller när man kliver av båten. Dessutom, utan peket skulle gennakern inte dra lika efektivt utan detta. Lackad teak på peket ser hyfsat utvid anblicken, (Impreg 1 och 2) Det vart ett långt mail men…..

Hälsningar från Åland Christer Liewendahl

Lämna ett svar